Wädensvil - Strasbourg

Gårdagens hetta låg kvar genom natten och det saknades AC i lägenheten vilket gjorde att vi ställde fönstren på vid gavel för att försöka få lite svalkande tvärdrag med fläktarna påslagna för bästa effekt. Värmen och godstågen som drog förbi utanför gjorde det synnerligen fruktlöst att försöka få någon som helst sömn. Så småningom steg solen upp och byn började så sakteliga vakna till liv...



Jag och Robin satt på den lilla "balkongen" och drack morgonkaffe. Jag var tvungen att ta lite bilder på husen runtom då arkitekturen var så väldigt blandad. Huset rakt över verkade ändå ha en rätt sjysst takvåning. 



Blev helt kär I detta huset som vi stannade vid. Eftersom det var så satans svindyrt med mat så sprang vi in på Lidl och köpte lite smått och gott att äta lägs vägen. Stannade till på en P-ficka och jag fick syn på detta hus. Ju mer man tittade på det, desto mer detaljer poppade upp! Färgerna och mönstret på takpannorna, alla detaljer på skorstenen, bjälkarna och snickarglädjen, fönstret, texturerna, fönsterluckorna - ja hela tiden tycktes man se något nytt! Tydligen låg här en läkarmottagning?!


Man kan inte vara i denna delen av Schweiz och inte besöka Lindt Home of Chocolate!


Fun fact: det flyter riktig choklad i denna fontänen vilket avger en behaglig doft i lokalen!


Vi hade bokat biljetter till Chocolate tour with audioguide. Väldigt smidigt och kul och man kunde gå i sin egen takt...
Tror det kostade runt 20€/person när vi var där. Något billigare för Ellie.


De berömda Lindt Maîtres Chocolatiers (Misstänker att dessa ändå är anställda guider)...


Som sagt, med ljudguiderna kunde vi gå runt som vi ville och lära oss om hur de odlar kakao i Ghana...


Och vad lång tid det tar från böna till färdig choklad...


Vi fick lära oss om hur Spanjorerna upptäckte hur de drack choklad i Centralamerika och hur de tog med sig denna dryck till Europa för kungligheter att avnjuta. Därifrån spred det sig sedan runt resten av världen.


Det ingick även provsmakning! Jag trodde att man skulle kunna äta hur mycket som helst, men kan säga att efter ett par skedar skände jag mig jävligt färdig :)
Här smakar vi på deras flytande vita choklad, som nog var den godaste här (Man fick prova mörk, ljus och vit).



En del av upplevelsen var deras roliga manicker som delade ut choklad. Här fanns en "station" med massa behållare fyllda med choklad som gav en smakbit, så skulle man sedan gissa vilken av deras smaker det var! Kul "lek" vi körde med varandra! :)


I slutet kunde man göra roliga fotografier som souvenir och få den skickad till sin mail. Där fanns även så man kunde ta hur mycket choklad som helst att prova ur hela deras sortiment! Giriga barn fyllde fickorna! Fanns så mycket gott, men tror jag föredrar de ljusare.


I biljetten ingick det även att få sig en "överraskning" om man scannade sin QR kod så kom en gyllene kula rullandes genom dessa roliga banor (fanns två varianter på vägar att ta och två olika banor) och i slutet fick man en chokladkula med en överraskningssmak.



Lindt har en suveränt, svalt parkeringsgarage där Sigge sovit gott i bilen i väntan på oss. Det blev fortsatt sömn i knäet på matte når vi sedan fortsatte vår färd mot Frankrike. 


Strasbourg må vara en väldigt välbesökt stad i Frankrike, men jag förstår varför. Det är en vacker stad där nytt och gammalt smälter ihop.


Restaurangerna erbjuder onekligen färskt kött...


Strasbourg ligger i nordöstra Frankrike och är säte för bland annat Europaparlamentet, Europarådet och Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. 


Stadens historia sträcker sig tillbaka till innan romartiden och är en knytpunkt för både fransk och tysk kultur.



Men ett måste när man är i Strasbourg är att ströva runt i den gamla delen av staden som kallas Le Petite France! Och man kan inte annat än älska de gamla husen!









Vi bodde på Ibis budget Strasbourg Centre Gare som faktiskt var väldigt prisvärt!
Vi hade dock ett familjerum som blev lite i det trängsta laget, men å andra sidan skulle vi inte sitta på rummet och glo.
Saga och Kevin tog en varsin enkelsäng, Sagas fällde man enkelt ner från skåpet till vänster.


Ellie klättrade smidigt upp i överslafen och jag sedvanligt närmst fönstret! :)
Visst, rummet var litet och synnerligen badrummet med ett lås som inte funkade så vi fick "låsa" badrummet med en stol utanför! Men jag tänker att värre ställen har man nog bott på...


Rummet hade även två franska balkonger som vette ut mot Place de la Gare och centralstationen som var en lite kul byggnad att se på :)


Jag är typen av människa som gärna läser massa om de ställen man ska besöka och lägger alldeles för mycket tid på att glo på Youtube videos från dessa platser. I så gott som alla videos fanns denna gamla karusell med, så det var kul att få se den IRL nu! :) 
Den ligger vid torget Place Gutenburg några kvarter från Notre Dame de Strasbourg. 


Och ja... Även denna Notre Dame är en rätt så mäktig byggnad...






Detta är Strasbourg astronomical clock och den finns inuti kyrkan. Den nuvarande klockan, den tredje i sitt slag, är från 1843. Den har massa fräna finesser och det är häpnadsväckande vad de kunde göra på den tiden. Vem som byggde den fördta klockan verkar vara okänt men Jean-Baptiste Schwilgué byggde den som finns här nu.


Vid 12.30 tror jag det var, så bjuder klockan på en uppvisning om de olika stegen i vår livscykel i form av ett barn, en tonåring, en vuxen och en gammal man som passerar förbi döden. Ovanför rör sig apostlarna framför Kristus samtidigt som klockan ljuder och spelar. För att nämna något. Även om det är gratis att besöka kyrkan så måste man betala för att få se detta skådelspel.


I altargången fanns denna källare med en blygsam skatt...



Och än en gång blir vi påminda om det hemska som hänt... Det förflutna får inte upprepa sig...




Det blev lite vändor på stan. Jag och Robin fick tid för oss själva då barnen började bli slitna och ville vila på hotellrummet.



Avnjöt en kall öl vid detta lilla torg där jag - lättpåverkad som jag är! - fick totalt hjärnsläpp och tackade den franska servitören jätteartigt - på spanska!! Inte lätt att resa mycket och hålla koll på vilket land man är i! :D
Verkade finnas ett och annat krimskrams i huset tvärsöver. 


Vy över Place de la cathédrale.


Inget att göra? Prova att räkna alla tinnar, torn och valv på denna fasad....!


Här kan man också äta... Au Pont Saint-Martin. Blev ingen middag här denna gång dock.




Istället käkade vi på L' Ancienne Douane. Och maten var bra, supertrevlig personal och fin utsikt över floden Ill. Svarta moln började dock dra in över staden och jag minns att jag sa till Robin att det kändes i luften att en storm var på ingång.



Vi slog oss ner på Cafe De La Kammerzell med utsikt över detta spännande hus som ligger alldeles intill Notre Dame. Här kan man både bo och äta på Maison Kammerzell.


Det blev en märklig upplevelse för precis när vi beställt in våra drinkar så började de plocka ihop allting. Jag hade dock beställt in en extra drink för att Saga var på väg ner för att möta upp oss och ta en drink. Så jag kände att jag behövde hetsdricka medan Robin menade att tar de enot gäster får de räkna med att vi ska sitts en stund. Precis som Saga hinner in så öppnar sig himlen och folk tar skydd överallt de kan! Det hällregnar, blåser och åskar för fullt! Vi kände ändå att det var dags att röra oss mot hotellet så vi sprang från dörrhål till dörrhål och hukade med andra tills vi bara fuckit och accepterade att bli genomsura. Förresten, personalen var verkligen inget att skryta om här - men man kanske förstår om kunder trillar in precis när de ska stänga MEN det stod inget om tider och lokalen hade en del gäster när vi kom. De kunde ha sagt något.


Notre Dame, en stund innan stormen.


Älskar denna bilden jag lyckades ta på vägen tillbaka till hotellet. Plötsligt upphörde allt regnande och åskan hördes endast på håll. Det hade nyss varit mörkt men nu kändes allt så lugnt, stilla och fräscht efter dagens tryckande hetta.


När vi kom tillbaka till hotellet ringde vi Ellie och bad henne komma ner med Sigge för kvällspromenad. Trots att det bara gått drygt 10 minuter så hade regnet börjat igen och Sigge var inte alls sugen på att gå, så medan vi härjade i regnet utanför hotellet (video finns en snutt av på Ellie i mina sociala medier) så gjorde Sigge lite snabbkiss och var väldigt angelägen att få komma in sedan.
Nu blev det att somna till ljudet av regnet och staden utanför...