Rom, Italien 2016

En del av mig önskar förstås att jag hade lite klarare minnen från denna tid. Jag mådde inte så gott, så bilderna är lite som fragment från den resan. Jag skulle hur som helst ta mig en vecka i Rom som är Italiens huvudstad sedan 1871 och som även var det romerska rikets huvudstad under antiken.
Det var i mitten av September 2016, jag borde spenderat min födelsedag här... Reste från Landvetter och Rom har faktiskt två flygplatser, men i och med att jag reste med Ryanair så borde det varit Ciampino jag reste till. 
 
 
Märkligt nog är detta det enda View from a plane jag kan bjuda på denna gången. Vet att det är jättemycket bilder som fattas & jag kan inte finna dem...
 
Jag tog bussen från flygplatsen. Har bara vaga minnen av att den var överfull, så man fick stå de ca 12 km in till centrala Rom.
Minns även att det var något med hotellbokningen, om det var så att hotellet jag bokat på inte hade rum lediga som de skulle vid min ankomst, så de ordnade så att jag fick bo en (eller två?) nätter på Antica Dimora Delle Cinque Lune som låg lite centralare, för samma pris. Det gjorde inte mig något, så länge man löser problemen :)
 
 
 
Floden som flyter genom Rom heter Tibern & var ett vackert inslag i staden. Bilden är tagen precis utanför hotellet om jag inte minns helt av banan...
 
 
Hotellet gav ett sken av Italiensk lyx och det är något med Rom och en förkärlek till att ha guld ta mig fasen överallt. Bilden ovan är tagen från korridoren utanför rummet där jag bodde.
 
 
 
 
Kan inte minnas att det fanns någon hiss. Rummet hade högre till tak än det var stort i bredd, mörkt och försökte även det förmedla en känsla av den Romerska lyxen. När man låg i sängen kunde ana den lilla TV:n där uppe på väggen ovanför dörren. Tur att jag aldrig ser på TV, men jag älskar att sätta på de lokala kanalerna så att man får lyssna på språket! Roligast är kanske när de sänder Vänner, dubbad på Italienska! :) 
 
 
 
 
På natten sov jag med fönstret öppet. Bodde ju såpass högt upp att jag knappast behövde oroa mig för att någon skulle få för sig att klättra in. Men jag lärde mig då att Italien (bl.a.) har sophämtning, containertömningar och gatustädning under natten! Ja, jag kanske inte sov så jäkla mycket den första natten, men det var ändå lite mysigt att ligga där & lyssna till alla ljuden & hur staden så småningom vaknade upp till en ny dag!
 
 
 Frukosten serverades på takterassen. Jag hade nog en trappa upp till att gå för att ta mig dit, men jag passade på att titta ut från en fransk balkong när jag passerade och knäppte en bild. Älskar ju detta! Takpannorna, det slitna ruffiga, det trånga, det sneda och det alldeles underbara!
 
 
 
 
 
 
Synd att klaga på utsikten från takterrassen ändå! Dessa bilder var nog tagna på kvällen när jag kom dit. Det var mycket folk på morgonen när jag åt frukost, men inte så att man behövde trängas ändå. Frukosten vill jag minnas var enkel, men det fanns det man behövde. 
 
 
Tillslut kom jag till hotellet där jag var menad att bo från början. När jag tänker på det, så måste det varit ett B&B, för jag kan inte tänka mig att de serverade annat än frukost på detta ställe. Jag kan heller för mitt liv inte komma på vad stället hette! Vet bara att det låg lite mer avigt till, uppe på en höjd i ett vanligt bostadskvarter.
 
 (Utsikt från mitt fönster en regning morgon)
 
 
 
De hade en mysig liten lummig trädgård med plats att sitta ute och njuta! Men serveringen var uppe på takterrassen.
 
 
 
Det verkar vara vanligt att man gör om gamla hyreshus till B&B´s och liknande. Detta påminner mig nu om hotellet jag kom att bo i senare i Aten, där de också lyckats klämma in en reception i en betydligt mindre trappuppgång. Mitt rum låg till vänster om skrivbordet på bottenplan. Tror jag fick gå två våningar upp för att komma till terrassen. Ingen hiss, men det gör mig absolut inget!
 
 
Här fanns även ett litet bibliotek med lite böcker jag inte kunde läsa, samt en del broschyrer & kartor till oss turister :)
 
 
 
 Det var väl synd att klaga på rummet? :) Rent och fräscht. Liten minikyl där bredvid soffan... Liten sällskaps TV.
 
 
 
Väldigt mörkt och guldigt badrum! Men som tur var fanns där en bidé (jaja, mitt återkommande internskämt som jag nu inte ens minns vad grejen var från början! Det är viktigt med bidé i alla fall!)
 
 
 
Detaljer från rummet, inklusive undertecknad!  :) Var tvungen att skicka en bild på mönstret på garderoben till tjejen som gjorde min tatuering på armen, för hon hade gjort ett indentiskt mönster på en av sina klienter.
 
 
 
Ett av ställena man självklart besöker när man är i Rom är ju Forum Romanum som var Roms politiska, sociala, komersiella, religiösa och juridiska centrum under antiken. Här finns det många av de mest välkända monumenten från Rom. När det romerska imperiet började förfalla så lät man vissa byggnader göra detsamma om de inte började användas för andra ändamål. Många byggnader gjordes om till kyrkor vilket gjorde att de i stort sett är intakta idag. Om jag inte minns helt fel så läste jag någonstans att det brukade beta kor här & att stället hade smeknamnet "koängen" eller nåt liknande ett tag. För mig är det helt otroligt att det lyckats bygga & tillverka allt detta i sten utan den teknik vi nu besitter.
 
 
 
Vem älskar inte street art?! Vill minnas att det fanns fler som dessa lite överallt i Rom. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Som sagt, Tibern flyter fram genom staden och över denna går en hel del mer eller mindre vackra broar som i sig kan vara riktiga konstverk. Ibland dock, kunde man fundera på om floden genade över bron i stället. Men, det var bara rester efter regnet som behagade komma. All konst i staden är inte heller så smickrande, som ni ser på bilden med vattensamligen så har staden sin beskärda del av klotter och inte alltid så snygg graffitti.
 
 
Om du varit i Rom men inte besökt Vatikanstaten, har du verkligen varit i Rom då?? Dessutom måste man besöka Vatikanmuséet, vilket egentligen är flera olika museum. Jag kan inte säga vart allihop är taget från, bara att det är från Vatikanstaten, muséerna & bilder på st Peterskyrkan.
 
 
Det var ju en trend ett tag här att man skulle ha dessa kottar som prydnader i hemmet. Men vissa ska alltid vara värst ;) Denna heter Cortile della Pigna & var tydligen en del av en fontän förr som stod på gamla Peterskyrkans gård. Nu står den på muséernas innergård.
 
 
 
 
 
Det kan vara lätt att få nackskott när man strövar runt där inne och tittar på alla takmålningar och helt otroliga konstverk! Bilderna är nästan ett hån, för de gör dem ingen rättvisa alls. Finns så otroligt mycket som var vackert & intressant här inne. Och givetvis så besökte jag det sixtinska kapellet! Men där var det fotoförbud. Jag blev snopen över att den kända målningen The Creation of Adam var så "liten". det vill säga, att här inne var det så mycket målningar att det var inte självklart att det var det första plicken föll på! Man blev också igenomjagad av de som jobbade där, förmodligen för att där är så mycket turister, så att stå där och filosofera var inte ens att tänka på!
 
 
 
 
 
Många var de som var lättklädda och mer eller mindre hotfulla...
 
 
 
 
Fanns även ett Egyptiskt museum, vilket jag tycker är jätteintressant! Och givetvis en uppsjö med spännande saker att gå o titta på! Grejen är den, jag kan inte svära på att allting är från museumen i Vatikanstaten, för jag besökte många museum och minnena går säkert ihop... Det mest intressanta museumet jag besökte var nog det som var inrett med kvarlevorna från Capuchinmunkar. Där fick man inte fotografera såklart, men det går att googla massor om det! Absolut värt ett besök, makabert men otroligt vackert.
 
 
 
 
Lite bilder utifrån muséeparken. Man kan lätt bränna några timmar här i alla muséerna, i st Peterskyrkan och i omgivningarna.
 
 
Till och med trappan ut från Vatikanstaten är ett konstverk i sig! 
 
 
St Peterskyrkan, up close and personal ;) det finns ju egentligen hur mycket som helst att säga om denna kyrkan. Som de flesta vet så är detta katolicismens huvudkyrka. Den är uppkallad efter aposteln Petrus som led martyrdöden och som sägs ligga begravd här. 
 
 
Vatikanstaten vaktas av Schweizergardet även om de formellt sett anses vara i tjänst för den heliga stolen.
 
 
 
St Peterskyrkan på håll.
 
 
 
Många behöver inte ens ha besökt Rom för att känna igen dessa pelare! De ramar in St Peters torget och är otroligt mäktiga att ströva runt under.
 
 
Här ser man ena änden av dem när man står med kyrkan i ryggen & fontänen framför.
 
 
En annan känd byggnad i Rom är Pantheon - inte att förväxlas med Parthenon som står så bra i Grekland :)
 
 (Detta är Parthenon)
 
 
Inifrån Pantheon kan man skåda upp på den mäktiga kupolen. Detta är ett antikt tempel som under antiken var en helgedom åt alla gudar och under senare tid har det nu blivit ett minnestempel över Italiens stora män. Det brukas dock som en kyrka sedan 600-talet.
 
 
 
 
 
 
 
 
Rom har ju väldigt många vackra byggnader att titta på, allt är ju inte ruiner. Det finns också en hel del grönska och ställen att ströva runt i.
 
 
Viktor Emanuel - monumentet by night! Denna byggnad är beläget vid Piazza Venezia och har en rad olika öknamn, då inte alla är jätteförtjusta i den. Bland annat kallas den för Macchina da scrivere (skrivmaskinen), bröllopstårtan eller lösgommen. Jag tänker spontant att fulare byggnader finns det där ute i världen. Som Karlstads stadsbibliotek till exempel.
 
 
Ett annat måste när man besöker Rom är ju att man springer förbi Colosseum! Jag sprang mycket runt utanför, men gick aldrig in... Vet inte om det var priset eller alla turister som avskräckte.
 
 
 
 
 
Colosseum är kanske den mest kända byggnaden av alla här i Rom. Och att det är en amfiteater vet de flesta. Men, Colosseums officiella namn är dock Den Flaviska Amfiteatern eller Amphitheatrum Novum alternativt Amphitheatrum Flavium på latin. Ska vi ändå slänga oss med dess namn kan vi lika gärna kasta in det italienska namnet Anfiteatro Flavio eller Colosseo. Kan säga att detta var jag inte bekant med sen tidigare. Colosseum fick det namnet efter en koloss (Som är en enorm staty) föreställandes Kejsar Nero som var 40 meter hög och som stod bredvid byggnaden.
Colosseum är uppförd mellan år 70 - 80 e.Kr. och det var Kejsar Vespasianus som påbörjade bygget men det slutfördes av hans son Titus. Här hade man under romarrikets tid strider mellan vilda djur, gladiatorspel, teater och avrättningar. Som mest rymde Colosseum 87 000 åskådare. Knappast Corona-anpassat ;)
 
 
 
 
Något annat som du troligtvis har koll på om du kan lite om Rom är Fontana Di Trevi. Trevi betyder fritt översatt "tre gator" (Trivio) eftersom det ursprungligen sammanstrålade tre gator på Piazza Di Trevi som ligger framför fontänen. Bassängen framför anlades omkring 1640 men fullbordades inte förrän 1732-1762 enligt ett projekt av Nicola Salvi. På klipporna som kommer ur bassängen syns olika vattenväsen & huvudtemat med denna fontän är vattnets närvaro överallt. Det brukar vara väldigt mycket turister här, så man får försöka stå ut med folksamlingar om man vill besöka fontänen.
 
 
Bilden ovan är tagen på Castel Sant'Angelo. Denna borg var ursprungligen Kejsar Hadrianus mausoleum, men har även varit ett fängelse och numer är det ett museum där det är mycket möjligt att några av bilderna är tagna ifrån... Bron över heter Ponte Sant'Angelo och är utsmyckad med tio änglastatyer. 
 
 
Jag älskade verkligen dessa statyer och jag gick flera gånger över denna bro under min vistelse här & varje gång tittade jag upp och beundrade dessa!
 
 
 
Circus Maximus (Ej att förväxlas med Cirkus Maximus!) är en antik rännarbana där man även hade gladiatorspel, djurhets, parader, triumfer & offentliga avrättningar. De flesta kristna som fick lida martyrdöden avrättades här. Circus Maximus anlades i början av 500 f.Kr. av Kung Tarquinius Priscus och under århundradena som följdes så förbättrades den och byggdes ut.  Den var 621 meter lång och ca 120 meter bred under kejsartiden. Åskådarplatserna var då 30 meter höga och rymde  190 000 personer.  I mitten av denna rännarbana fanns förr en utsmyckad barriär som kallades för spina och i varje ände stod pelare som kallades spinae. Dessa rundades i en 180 gradig sväng. Nära Palatinen (som är ruinerna du skymtar till höger i den övre bilden) fanns det startgrindar & man körde alltid banan sju varv motsols.
 
 
 
 
 
Kanske inte tog så himla mycket bilder på själva Palatinens ruiner, vilket jag med dagens kunskap förmodligen hade varit roligt! Men det blev många bilder på de olika hästarna som fanns där, högt och lågt. Palatinen är egentligen en av Roms sju kullar som i sig består av tre höjder. Förr var detta ett bostadsområde med hög status. Här har man gjort utgrävningar och det påstås att det skulle vara det ursprungliga Rom. Det har bland annat hittats ett altare år 1820 för en okänd gud, som man först trodde var Aius Locutius.
 
 
 
 
Piazza Navona är även det ett torg i centrala Rom  och mitt på piazzan står Fontana dei Quattro Fiumi (De fyra flodernas fontän).
 
 
 
Marcus Aurelius-kolonnen. Det är en imitation av Trajanuskolonnen och finns på Piazza Colonna. Den är 39 meter hög och det går som en bildberättelse runt pelaren som berättar om strider mot folken norr om Donau som då var ett hot mot det romerska imperiet.
 
 
 
En annan klassiker är ju spanska trappan. Denna var dock avstängd vid tidpunkten jag var där, då det var så populärt bland turister att sitta i denna trappa så detta var nog början till det som 2019 ska komma att bli en lag som säger att man inte längre får sitta i den om man hemskt gärna inte vill pröjsa ca 4300:- i böter. Nedanför trappan finns Fontana della Barcaccia som har formen av en vattenfylld båt. Det ska tydligen föra tankarna till översvämningarna av floden Tibern år 1598, då det sägs att en båt gick på grund vid foten av Pinicio.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Känns som om jag skulle kunna skriva ihjäl mig om Rom för det händer onekligen något runt vartenda hörn känns det som! Det finns så många museum, så många gator att vandra i oändlighet, så mycket vacker (& ful) arkitektur, så mycket god mat, deserter, drycker! Ja, okej... Rom var nog inte så fel egentligen. Det var nog mest bara fel tidpunkt i livet.
 
Nu måste jag nog sätta punkt för denna gången och jag rekommenderar att åka dit när Corona backat lite. Är det någonstans i Italien jag önskar åka till nu, så är det nog Amalfikusten som nytt resmål!
 
Ha det fint allihopa! :)